matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dd
sdff:
skąd to (2x+1) i potem (2x) w liczniku od razu na początku
https://imgur.com/a/QO4tL
16 lut 01:21
Basia:
wzor na pochodna ilorazu znasz?
(x
2
+x+4)'*(x
2
+3) − (x
2
+x+4)*(x
2
+3)'
f'(x) =
=
(x
2
+3)
2
(2x+1)(x
2
+3) − (x
2
+x+4)*2x
(x
2
+3)
2
tego pierwszego wiersza nikt nie pisze, bo szkoda czasu
16 lut 03:19
jc:
x
2
+x+4
x+1
f(x)=
= 1 +
, teraz łatwiej różniczkować.
x
2
+3
x
2
+3
16 lut 09:07