Bryły obrotowe.
piotrovvicz: Ze świec w kształcie walca o średnicy 2,4 cm i wysokości 20 cm należy wykonać 8 świec w
kształcie stożka o polu powierzchni całkowitej 48π cm2 każda. Kąt rozwarcia tego stożka ma
wynosić 60°. Ile co najmniej świec w kształcie walca trzeba przetopić, aby wykonać to zadanie?
16 lut 00:01
Eta:

V (walca) =1,44π*20 = 28,8π cm
3
Przekrój stożka jest trójkątem równobocznym o boku 2r
P
c=πr(r+l) ⇒ 3πr
2=48π ⇒ r
2=16 , to r=4 , h=4
√3
| | 1 | | 64√3 | |
V(stożka)= |
| π*16*4√3= |
| π |
| | 3 | | 3 | |
| | 512√3π | |
|
| : 28,8π=.................. ≈ 11 |
| | 3 | |
16 lut 00:48