Trygonometria.
piotrovvicz: Dla pewnego kąta ostrego α zachodzi równość: tg α = 4 sin α. Jaki wychodzi cosinus z tej
zależności?
15 lut 23:24
iteRacj@:
tg α − 4*sin α=0
| | 1 | |
sin α = 0 lub |
| = 4 |
| | cos α | |
15 lut 23:36
iteRacj@:
i teraz jeszcze wniosek: z tego że sin α = 0 wynika że cos α = ...
15 lut 23:50
Satan: Albo:
tg α = 4sinα
4cosα = 1
Tylko trzeba odpowiednie założenia.
Chociaż wydaje mi się, że sposób iteRacji jest lepszy.
15 lut 23:55
iteRacj@:
@Satan z życzliwości tylko podpowiem, że w Twoim sposobie należy rozważyć dwa przypadki
1/ gdy sin α = 0
2/ założenie że sin α ≠ 0 i dopiero wtedy możesz dzielić stronami
16 lut 00:01
Satan: Wiem, dlatego napisałem, że trzeba założenia porobić. Dlatego jest bardziej czasochłonny. Ale
warto pokazać, że tak też można
16 lut 00:03
iteRacj@:
ale przez samo założenie że sin α ≠ 0 straciłeś dwa rozwiązania
16 lut 00:04
Eta:
w treści zadania :
kąt α ostry
to można dzielić przez sinα
| sinα | |
| =4sinα ⇒ cosα=1/4 |
| cosα | |
i to wszystko
16 lut 00:55
iteRacj@:
czyli masz @
Satan najkrótszy sposób, wszystkie uwagi nieaktualne
16 lut 08:20