Równanie z parametrem
UczącySię: Dla jakich wartości parametru m istnieją dwa różne pierwiastki równania
x
2 + (2m+6)x + 4m + 12 = 0 i oba są większe o −1 ?
Założenia: delta > 0
x
1 > −1
x
2 > −1
Z delty wyszło mi, że m należy od (−niesk do −3) i od (1 do +niesk) − wybaczcie, nie wiem jak
się robi te znaczki

Następnie zrobiłem tak, że
x
1 + x
2 > −2 i z tego wyszło m < −2. Czy to w sumie koniec rozwiązania ?
15 lut 23:01
Blee:
drugi i trzeci warunek nic nie daje (w sensie nie sprawdzisz tego tak)
1) Δ > 0
2) xwierzchołka > −1
3) f(−1) > 0
to zapewni dwa pierwiastki które będą większe od −1
15 lut 23:06
Blee:
x1 +x2 > −2 ... to niech x1 = −100 i x2 = 500 ... suma jest większa od −2 , a przecież nie
jest spełnione założenie zadania
15 lut 23:07
UczącySię: Dobra, dzięki wielkie Blee !
15 lut 23:11