Zadanie z parametrem
Zadanie: Dla jakich wartości parametru m równanie ma 3 rozwiazania w przedziale <pi/2, 5pi/2>
sin3x + 2m sin x + 2m + 1 = 0
Udało mi się dojść do momentu
(sinx+1)(sin2x−sinx+2m+1)=0
I z pierwszego nawiasu wychodzi x=3pi/2 i nie wiem jak wyznaczyć 2 rozwiazania z drugiego
nawiasu
15 lut 22:02
Blee:
drugi nawias:
t = sinx ; t∊<−1 ; 1>
t2 − t + (2m+1) = 0
15 lut 22:12
Zadanie: To rozumiem i wychodzi m (−3/2,−1/2), ale powinno jeszcze wyjść rozwiązanie m=−3/8 i nie wiem
skąd to się wzięło
15 lut 22:19
Blee:
| | 3 | |
Δ = 1 − 8m − 4 = −3 − 8m −> m<− |
| wtedy Δ > 0 |
| | 8 | |
15 lut 22:26
Blee:
co nie oznacza że mamy 3 rozwiązania wtedy
15 lut 22:26