hej, mam tutaj takie zadanie.. Nie wiem czy narysowałam czytelny rysunek, więc tak:
długość lewego boku jest równa 8, podstawa jest równa 7, kąt 45 i jest wysokość.
szukałam w Internecie, jak policzyć wysokość. Znalazłam jakiś wzór, że h=P/a, ale wyszła mi zła
odpowiedź.. nie wiem jak to zrobić, proszę o szybką pomoc /sup>
PS "h" musi wyjść z pierwiastkiem
| h | ||
sin45o= | ⇒ h=8sin45o | |
| 8 |
1 sposób jak podał foxi
2 sposób ( na rys.)
h√2=8 ⇒ h= 4√2
3 sposób
P=7*h i P=8*7*sin45o ⇒ h=8*sin45o = 4√2