Zdarzenia elementarne
Krzysiek60: Dane sa trzy zdarzenia A B C
za pomoca symboliki dzialan na zdarzeniach zapisz zdarzenia
a) zajdzie zdarzenie A i nie zajdzie zadrzenia B ani C
b) zajda zdzarzenia A i B i nie zajdzie zdarzenie C
c) Zajda wszystkie trzy zdarzenia
d) zajdzie co najmnie jedno z tych trzech zdarzen
e) zajdzie jedno i tylko jedno sposrod tych zdarzen
f) zajdzue nie wiecej niz dwa zdarzenia
g) nie zajdzie zadne z tych zdarzen
a) A\(B∩C)
b) (A∩B)\C
c) A∩B∩C
i tyle co wiem
15 lut 21:20
Krzysiek60:
15 lut 21:48
Mila:
d)
(A∩B'∩C')∪((A'∩B∩C')∪(A'∩B'∩C)∪(A∩B∩C')∪(A∩B'∩C)∪(A'∩B∩C)∪(A∩B∩C)
chyba nic nie pominęłam.
g) (A'∩B'∩C')
15 lut 21:55
iteRacj@:
g) nie zajdzie żadne z tych zdarzen
zapiszemy na dwa sposoby
(AUBUC)' = A'∩B'∩C'
15 lut 21:58
Mila:
e)(A∩B'∩C')∪(A'∩B∩C')∪(A'∩B'∩C)
15 lut 21:59
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu 
wiec g) moglem tez zapisac (AUBUC)' ?
Nie mam odpowiedzi do tego zadania i dwoch nastepnych
15 lut 22:00
Krzysiek60: Moglbym prosic jakis maly komentarz do d)?
15 lut 22:28
iteRacj@:
to jeszcze ja się wytłumaczę z g)
już dzisiaj parę rzeczy Ci zaciemniłam swoimi wyjaśnieniami, więc zanim wpisałam, to
sprawdziłam
na podstawie praw de Morgana dla zbiorów
(AUBUC)'=[(AUB)UC)]'=(AUB)'∩C'=(A'∩B')∩C'=A'∩B'∩C'
15 lut 22:31
Basia:
Krzysiek60
(a) nie jest poprawne; powinno byc A\(B∪C) albo A∩B'∩C
16 lut 05:52
Krzysiek60: Poproszse o f)
16 lut 08:51
iteRacj@:
f) wydarzą się nie więcej niż dwa zdarzenia (czyli żadne, jedno lub dwa)
sposób I/
AUBUC − ta suma oznacza, że wystąpi albo któreś ze zdarzeń pojedyńczo, albo wystąpią
którekolwiek dwa z nich naraz albo wszystkie trzy naraz
A∩B∩C − ten iloczyn oznacza że wszystkie trzy zdarzenia wystąpią jednocześnie
A'∩B'∩C' − ten iloczyn oznacza że nie wystąpi żadne ze zdarzeń
więc odpowiedzią jest
((AUBUC)\(A∩B∩C))U(A'∩B'∩C') bo to daje nie więcej niż dwa zdarzenia
sposób II/
można też tym sposobem, co Mila i wtedy
(A∩B'∩C')∪((A'∩B∩C')∪(A'∩B'∩C)∪(A∩B∩C')∪(A∩B'∩C)∪(A'∩B∩C)U(A'∩B'∩C')
dlaczego
(A∩B'∩C'), (A'∩B∩C'), (A'∩B'∩C) to oznacza że wystąpi któreś ze zdarzeń pojedyńczo
(A∩B∩C'), (A∩B'∩C), (A'∩B∩C) to oznacza że wystąpią dokładnie dwa naraz
A'∩B'∩C' to oznacza że nie wystąpi żadne ze zdarzeń
16 lut 16:19
Krzysiek60: Przeczytane , przepisane i podziekowane

Ten drugi sposob bardziej mi odpowiada
Teraz ide do nastepnego postu bo
Pytajacy odpisal .
16 lut 19:35