Oblicz granicę
Ola: Oblicz granicę ciągu:
| 1+2+3+...+n+(n+1) | |
| |
| 1+2+3+...+n | |
Z góry dziękuję za pomoc!
15 lut 21:13
Blee:
licznik −−− suma ciągu arytmetycznego a
1 = 1 i r = 1 ; liczba wyrazów n+1
mianownik −− suma ciągu arytmetycznego a
1 = 1 i r = 1 ; liczba wyrazów n
zastosuj doskonale znany Ci wzór na sumę skończonego ciągu arytmetycznego
15 lut 21:15
Ola: A mógłbyś podstawić to do wzoru na sumę, bo nie za bardzo wiem co jest an a co n
15 lut 21:25
Krzysiek60: licznik dodaj do tego (n+1)
15 lut 21:28
Krzysiek60: I nie zartuj z e nie wiesz co to n albo an
15 lut 21:29
Blee:
Krzysiek ... to dla mnie żadne zaskoczenie, że nie wie ... większość ludzi nie rozumie indeksów
... robi automatycznie po znanej (i nie koniecznie rozumianej) procedurze.
15 lut 22:10
Krzysiek60: Ja teraz robie zdarzenia elementarne i tez jade po bandzie
15 lut 22:17
Krzysiek60: I witaj
15 lut 22:17
Blee:
Witaj Krzysiek ... witaj
15 lut 22:18