Geo
Michał:

Wyznacz długość odcinka EC, jeśli AF=4 i FB=3 oraz kąt AFB ma miarę 90
15 lut 21:04
Blee:
ABCD to jest kwadrat?
15 lut 21:07
Blee:
z podobieństwa trójkątów: ΔAFB podobny do ΔBCE
podobieństwo K,K,K
Jeżeli ABCD jest kwadratem to masz:
AB = 5 (z tw. Pitagorasa) = BC
z podobieństwa:
15 lut 21:09
Michał: Tak, ABCD to kwadrat; zapomniałem dopisać. Dzięki za pomoc!
15 lut 21:12
Michał: Tylko nie do końca rozumiem, dlaczego kąty w AFB i BCE mają być równe
15 lut 21:19
Eta:
15 lut 21:21
Michał: Dzięki
15 lut 21:29