czworokąty
bartek:

Rysunek przedstawia równoległobok. Oblicz odcinek oznaczony literą "x". Wynik podaj w
najprostszej postaci.
pomoże ktoś?
15 lut 20:57
Eta:
Popraw dane na rysunku!
15 lut 21:00
bartek: ahah, ale tak samo jest w książce!
15 lut 21:09
bartek: na samej górze masz "x", połowa przekątnej to 5, całkiem na dole masz 3,5 i wysokość jest 6
15 lut 21:10
bartek: dobrze, zrobie od nowa rysunek
15 lut 21:11
Blee:

Jeżeli wysokość =
6
to ani bok nie może być równy
5
ani przekątna nie może być równa
5
15 lut 21:13
Blee:
kurwa ... to od razu piszesz, że d = 10
z TW. pitagorasa:
102 = 62 + (x+3.5)2 −> 64 = (x+3.5)2 −> x+3.5 = 8 −> x = 5.5
15 lut 21:14
bartek:
15 lut 21:14
Eta:

(x+3,5)
2=10
2−6
2 ⇒ x+3,5=8 ⇒ x=...............
15 lut 21:16
bartek: zajebiście blee odjąłeś
15 lut 21:17
bartek: dzięki eta
15 lut 21:17
Eta:
x= 4,5
15 lut 21:19
bartek: wiem!
15 lut 21:20
Eta:
15 lut 21:22