Ekstrema i elastyczność
Olaola: 1)Wyznaczyć ekstrema funkcji
f(x,y)= 2x+3y przy warunku xy=24
2)Wyznaczyć elastyczności cząstkowe(względem każdej zmiennej) funkcji popytu na telewizory
f(x,y)= √5y−2x , gdzie x−oznacza cene telewizorów,
a y − to cena komputerów dla poziomu cen (x0,y0)= (2,4) i podać interpretacje ekonomiczne
otrzymanych wyników
Z góry dziękuje
15 lut 20:55
Basia:
ad.2
g(x,y) = xy−24
F(x,y) = f(x,y)−αg(x,y) = 2x+3y − α(xy−24)
F'
x = 2 − αy = 0
F'
y = 3 − αx =0
xy−24= 0
2=αy
3=αx
1−4α
2=0
(1−2α)(1+2α)=0
| | 1 | |
dla α= |
| masz x=6 i y=4 |
| | 2 | |
f(6,4)=2*6+3*4>0 czyli w p−cie (6,4) masz maksimum lokalne
| | 1 | |
dla α=− |
| masz x=−6 i y=−4 |
| | 2 | |
f(−6,−4)=−2*6−3*4<0 czyli w p−cie (−6,−4) masz minimum lokalne
16 lut 03:49
Basia: Jest latwiejszy sposob rozwiazania tego zadania, ale nie w kazdym przypadku da sie ta metoda
zastosowac.
xy=24
f(x,y) = 2x+3y
| | 24 | | 72 | |
f(x,y) = F(x)=2x+3* |
| = 2x + |
| |
| | x | | x | |
| | 72 | | 2x2−72 | | 2(x2−36) | |
F'(x) = 2 − |
| = |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
F'(x) = 0 ⇔ x
2−36=0 ⇔ (x−6)(x+6)=0 ⇔ x=−6 ∨ x=6
x=−6 ⇒ y=−4
x=6 ⇒ y=4
f(−6,−4) = −12−12=−24 mimimum warunkowe
f(6,4)=12+12=24 maksimum warunkowe
16 lut 05:41
Olaola: Dziękuję bardzo

a ktoś może umie rozwiązać to drugie?
16 lut 11:12