ciągi
TTT: Dwa początkowe wyrazy ciągu arytmetycznego (a
n) są miejscami zerowymi funkcji
g(x)= x
2+2x−m
2. Suma jedenastu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa 88. Wyznacz
najmniejszą wartość funkcji g.
Rozpisałem to tak:
Δ=4+4m
2
Δ>0 ,dla x∊R
a
1+a
2=−2
2a
1+r=−2
S
11=88
a
1+5r=8
a
1=8−5r
2(8−5r)+r=−2
r=2
a
1=−2
a
2=0
g(x)=x(x+2)
g(x)=x
2+2x
P
w=−1
g(−1)=1−2 =−1
g
min=−1
Czy ten sposób rozwiązania jest poprawny?
15 lut 20:46
iteRacj@:
policzone dobrze,
brakuje stwierdzenia, że m=0 i dlaczego, trzeba to napisać
i jeszcze króciutkie wyjaśnienie, dlaczego ta funkcja ma najmniejszą wartość dla −1
15 lut 21:15
TTT: dobra, dzięki za odpowiedź
15 lut 21:24