Wielomian
UczącySię: Napisz trójmian kwadratowy, który po podzieleniu przez 2x, 3x+1 oraz 2x−3 daje odpowiednio
reszty 5,17,50.
Wiem, że w tym trójmianie c = 5, bo jak podzielimy przez 2x to ax2 i bx się ładnie podzielą a
zostanie to c.
W(x) = ax2 + bx + c
Q(x) = ax +b
W(x) = 2x * Q(x) + 5
I teraz nie wiem co robić. Czy wstawiać coś ?
15 lut 20:33
Blee:
W(x) = ax2 + bx + c
W(0) = 5 −> c=5
W(−1/3) = 17 −> a/9 − b/3 + 5 = 17
W(3/2) = 50 −> 9a/4 + 3b/2 + 5 = 50
Uklad dwoch rownan z dwoma niewiadomymi ... do dziela
15 lut 20:42
UczącySię: O jejku, ale ja głupi. A to było takie proste
15 lut 20:48
Adam0: W(x)=a+bx+cx(3x+1)
a=5
a−b/3=17 ⇒ b=−36
a+3b/2+33c/4=50 ⇒ c=12
W(x)=5−36x+12x(3x+1)
15 lut 20:49
Mila:
w(x)=2x*(ax+b)+5
w(x)=2ax
2+2bx+5
| | 1 | | 2 | | 2 | |
w(− |
| )=17⇔ |
| a− |
| b+5=17 |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
rozwiąż układ
15 lut 20:59