matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczenie pochodnej właściwej
Leso:
Obliczenie pochodnej właściwej w punkcie x
0
. Bardzo bym prosił o sprawdzenie czy wynik jest poprawny. Pozdrawiam f'(1) dla f(x)=
√
x+2
1+Δx
√
1+Δx+2
−
√
3
√
3+Δx
−
√
3
√
3+Δx
−
√
3
lim
=lim
=lim
=lim
*
Δx
Δx
Δx
Δx
√
3+Δx
+
√
3
√
3+Δx
2
−
√
3
2
=lim
=
√
3+Δx
+
√
3
Δx(
√
3+Δx
+
√
3
3+Δx−3
Δx
1
1
=lim
=lim
=lim
=
Δx
√
3+Δx
+
√
3
Δx
√
3+Δx
+
√
3
√
3+Δx
+
√
3
2
√
3
15 lut 20:05
Lech:
Jest dobrze , tylko uzywaj nawiasow ! !
15 lut 20:08