w grupie jest m dziewczat i n chlopcow
Rafał: w grupie jest m dziewczat i n chlopcow
25% dziewczat i 60% chlopcow interesuje sie chokejem
prawdopodobienstwo tego ze wylosowana osoba z grupy interesuje sie chokejem wynosi 3/7
oblicz stosunek liczby dziewczat do liczby chlopcow w tej grupie
15 lut 19:53
Rafał: wiec liczba osob to n+m
wiec 3/7 = 1/4*m/n+m + 3/5 * n/n+m
czy tak? i potem jak to wyliczyc? jakos pozbyc sie lewej i przerzucic czesc prawej i na krzyz
mnozyc? rozwiaze ktos ten koniec?
15 lut 19:56
Blee:
CHokejem powiadasz

100x −−− liczba dziewoi
100y −−− liczba chlopow
| | 25x + 60y | |
P(A) = 3/7 = |
| |
| | 100x + 100y | |
Czyli:
300x + 300y = 175x + 420y
125x = 120y
15 lut 19:59