prawdopodobienstwo, zbiory
Rafał: niech A,B ⊂ Ω
oblicz P(A'∩B') jeśli P(A') = 3/4 P(B') = 7/12 oraz P(A∩B) = 1/12
15 lut 19:47
Rafał: więc P(A) = 1/4 i P(B) = 5/12
15 lut 19:49
iteRacj@:
skorzystaj z tego, że A'∩B'=(A∪B)' oraz A'UB'=(A∩B)'
15 lut 19:55
iteRacj@:
P(A'UB')=P(B')+P(A')−P(A'∩B')
P(A'∩B')=P(B')+P(A')−P(A'UB')
| | 1 | | 11 | |
P(A'UB')=P[(A∩B)']=1− |
| = |
| |
| | 12 | | 12 | |
P(A'∩B')=P(B')+P(A')−P[(A∩B)']
| | 7 | | 3 | | 11 | |
P(A'∩B')= |
| + |
| − |
| |
| | 12 | | 4 | | 12 | |
15 lut 20:06