15 lut 19:11
15 lut 19:12
asd: rozpiszesz w etapach

?
15 lut 19:13
asd: czy po prostu (x−2) traktuje jako x z jedengo ze wzorów ?
15 lut 19:13
Jerzy:
Np:
f(x) = (x − 2)
−1
| | 1 | |
f'(x) = −1*(x − 2)−2 = − |
| |
| | (x − 2)2 | |
15 lut 19:14
Jerzy:
Albo tak, jak napisałeś , bo pochodna z (x − 2) = 1
15 lut 19:15
Krzysiek60: Przeciez to pochodna ilorazu . Najlatwieisza jaka moze byc .
15 lut 19:15
asd: ale skad potega −2 ?
15 lut 19:16
Jerzy:
[(........)n]' = n*(........)n−1*(.........)'
15 lut 19:17
asd: okej
sparwdz czy dobrze zrobiłem mam pochodna
| | xe1/[x−2] | |
xe(1/[X−2])= e1/[x−2]− |
| |
| | [x−2]2 | |
15 lut 19:21
asd: bo wydaje mi sie ze tam ma byc plus chyba '/
15 lut 19:21
Jerzy:
Dobrze.
15 lut 19:26