Rownanie rozniczkowe
MackoZBogdanca: y''=3y'+2y=2x−3
15 lut 18:33
Adam0: y''+3y'+2y=2x−3 ?
15 lut 18:37
MackoZBogdanca: tak jest, przperaszam literowka
15 lut 18:38
Adam0: W(t)=t2+3t+2t=(t+1)(t+2) − wielomian characterystyczny
yj=c1e−x+c2e−2x − rozwiązanie równania y''+3y'+2y=0
przewidujemy yp=Ax+B, y''p=0, y'p=A
2Ax+3A+2B=2x−3
A=1, B=−3
y=c1e−x+c2e−2x+x−3
15 lut 18:42
MackoZBogdanca: Super, dziekuje
15 lut 18:44
Adam0: charakterystyczny*
15 lut 18:46
Mariusz:
Lepiej uzmiennić stałe niż przewidywać
Już nawet przekształcenie Laplace jest wygodniejsze
15 lut 19:36
Adam0:
L{y}=Y
L{y'}=sY−c
1
L{y''}=s
2Y−sc
1−c
2
L{x}=1/s
2
L{1}=1/s
Y+sY−c
1+s
2Y−sc
1−c
2=2/s
2−3/s
(1+s+s
2)Y=2/s
2−3/s+sc
1+c
1+c
2
| | (2−3s+s3c1+s2c1+s2c2) | |
Y= |
| |
| | s2(s2+s+1) | |
i teraz trzeba to rozłożyć na ułamki proste
wygodniejsze? nie bardzo
15 lut 19:52