Niewiem :(
Nieprzypadkowy gość: Wysokość trapezu, którego przekątne są wzajemnie prostopadłe, jest równa 4. Oblicz pole trapezu
wiedząc, że długość jednej z jego przekątnych wynosi 5.
15 lut 18:18
kochanus_niepospolitus:
Pomimo tego, że takich trapezów jest nieskończenie wiele, to suma podstaw każdego z tych
trapezów będzie równa. Wynika to z tw. Talesa i podobieństwa trójkątów wyznaczonych przez
przekątne i podstawy tegoż trapezu (dowód nie jest trudny).
Wiedząc to możemy skonstruować najprostszy taki trapez (czyli trapez prostokątny) i policzyć
jego pole.
15 lut 18:53
Eta:
e=5 , h=4 to |AF|=3
z podobieństwa trójkątów AFC i AEC z cechy (kkk)
| | 1 | | 20 | | 50 | |
to P(ABCD)= |
| *5* |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
======
18 lut 02:31