Obliczyć współrzędne punktu
Kalirr: Punkt C=(−5,−4) jest wierzcholkiem kwadratu ABCD, którego przekatna BD zawiera się w prostej o
równaniu y=−x+5. Oblicz współrzędne punktu A
15 lut 18:02
kochanus_niepospolitus:
1) Punkt A będzie na prostej prostopadłej do danej w zadaniu prostej (przechodzącej przez B i
D) i przechodzącej przez punkt C
2) Należy wyznaczyć odległość punktu C od prostej danej w zadaniu. Punkt A będzie także w
takiej odległości.
Bądź
2') Wyznaczasz punkt przecięcia się tych prostych ... będzie to środek odcinka AC ...
wyznaczasz współrzędne A.
15 lut 18:06
the foxi:
Wyznacz wzór prostej prostopadłej do y=−x+5 przechodzącej przez punkt C
Punkt A będzie po drugiej stronie miał tę samą odległość od y=−x+5
15 lut 18:06
Krzysiek60:

Przekatna AC jest prostopadla do BD Starczy podpowiedzi ?
15 lut 18:07
Kalirr: Ogólnie wiem co zrobić tyle że wyszedł mi wynik A=(1, 10) a w odpowiedziach jest A=(9, 10) i
nawet opisane wszystko po kolei z inną prostą prostopadłą.
Teraz rysujac rozwiązanie widzę że w odpowiedziach jest prawdopodobnie błąd(chyba że ja coś źle
robię)
15 lut 19:16
Blee:
Jakbym mial zgadywac patrza na wartosci punktow to bym powiedzial ze Twoj punkt jest zle
wyznaczony
15 lut 19:26
Mila:

p: y=−x+5
Prosta AC⊥p i punkt przecięcia to punkt przecięcia przekątnych.
AC: y=x+b i C należy do prostej
−4=−5+b, b=1
AC:: y=x+1
x+1=−x+5⇔2x=4
S=(2,3)
CS
→=[7, 7]
S=(2,3)→T
[7,7]⇒A=(2+7,3+7)=(9,10)
Pozostałe wierzchołki ( dla rozrywki?)
u
→=[7,7]⊥[−7,7]
S=(2,3)→T
[−7,7]⇒B=(2−7,3+7)=(−5,10)
S=(2,3)→T
[7,−7]⇒=(2+7,3−7)=D(9,−4)
15 lut 20:38
Kalirr: Dobra dzięki, robiłem dla C=(−5,4) dlatego źle mi wyszło ehh
16 lut 09:30