Metody numeryczne-przekształcenie aby było możliwe rozwiązanie metodą RK
Stachu: Zadanie z Metod Numerycznych. Nie wiem czy dobrze rozwiązuję zadania tego typu, czy ktoś mógłby
pomóc?
Podany układ równań różniczkowych opisujący przebiegi prądów i
1, i
2, i
3 w pewnym obwodzie
elektrycznym, zapisać w takiej postaci, aby można było rozwiązać go metodą Rungego−Kutty.
| ⎧ | i3=i1+i2 | |
| ⎨ | L2*di1dt+R2*i3 =e(t) |
|
| ⎩ | L1*di2dt+R1*i2+R2*i3 =e(t) | |
Ja to zadanie rozwiązałem tak:
| ⎧ | i3=i1+i2 | |
| ⎨ | x1'=e(t)−R2(x1+x2)L2 |
|
| ⎩ | x2'=e(t)−R1*x2−R2(x1+x2)L1 | |