zdarzenia elemtarne
Krzysiek60: W urnie jest 6 kul ; 3 biale i 3 czarne
Wyjmujemy losowo z urny 4 kule . Opis zbior zdarzen elemenatrnych
a) Wypisz zdarzenia elementarne sprzyjajace zdarzeniom
A− conajmnie dwie wylosowane kule byly czarne
B− dokladnie dwie wylosowane kule byly czarne
C− zadna wylosowana kula nie byla czarna
Najpierw do C. jest to zdarzenie niemozliwe
jest podpowiedz zeby za zbior zdrzen elemetarnych przyjac nie zbior kul wyjetych z urny tylko
zbior kul pozostalych
jesli oznacze kule biale jako b1 b2 b3 i kule czarne c1 c2 c3
to moglbym sie faktycznie pogubic przy wypisywaniu losowan
np b1 b2 b3 c1
B−1 b2 B3 c2
B1 b2 B3 c3
Zostawie to wypisywanie . Co mi to ulatwi ze beda zbiory kul pozostallych ?
15 lut 16:51
Krzysiek60: Do B={(b1c1c2)(b2c1c2)(b3c1c2)(b1c2c3)(b2c2c3)
(b3c2c3)(b1c1c3)(b2c1c3)(b3c1c3) }
15 lut 17:07
15 lut 17:20
Maturzysta: no i C = zbiór pusty
15 lut 17:23
Adam0: Maturzysta, głupoty
15 lut 17:26
Maturzysta: Nie rozumiem, czego?
15 lut 17:29
Krzysiek60: Czesc Adam0
Jesli mam w B np (b1c1c2) to musze rozpisywac pozniej np (c1b1c2) itd?
15 lut 17:30
Adam0: Maturzysta, ty widzisz wszystkie symbole, ale ich nie rozumiesz
I tu jest problem.
Cześć Krzysiek.
to zależy od tego czy kule wybieramy wszystkie na raz, czy po kolei
15 lut 17:32
Krzysiek60: Teraz wide ze zdarzenie B po prostu spatolilem
Nie sa losowane 3 kule tylko 4 kule
czyli moze byc tak
{(b1b2 c1c2 )(b1b3 c1 c2) (b2b3 c1c2) (b1b2c2c3)(b1b3c2c3)(b2b3c2c3)
b1b2c1c3)(b1b3c1c3)(b2b3c1c3)}
Adamm jest napisane tak
B= {ω= {ck ,bi)} i= 1,2 3 k= 1,2 3
15 lut 17:43
Krzysiek60: czyli jest nienapisane jak (czy na raz czy po kolei )
A jak wypisac zbior zdarzen elementarnych Ω?
15 lut 17:45
iteRacj@:
@Maturzysta w tym zadaniu należy opisać zbiór zdarzeń elemenatrnych, a Ty podałeś jak
obliczyć moc czyli liczebność zbiorów A, C i B
@Krzysiek60 Z treści zadania wynika, że kule są nierozróżnialne, znamy tylko ich barwę i
ilość kul każdego koloru. Numerowanie ich nie jest tu potrzebne.
Czy może w podręczniku jest napisane B={ω={ck ,bi}} i= 1,2 3 k= 1,2 3
czy tak B={ω=(ck ,bi)}
15 lut 18:53
Krzysiek60: Za chwilke odpiszse .
15 lut 19:02
Krzysiek60: B={ω={ck, bi} i= 1 2 3 =k=1 2 3
15 lut 19:07
iteRacj@:
czyli wkładamy do urny rękę/rece i wyciagamy 4 kule
Nie ma znaczenia czy wszystkie jednocześnie, czy po trochu. Ważne jest, ile kul jakiego koloru
trafiło na stół.
Zdarzeniami elementarnymi są tu możliwe do wylosowania zbiory kul:
trzy białe, jedna czarna
dwie białe, dwie czarne
trzy czarne, jedna biała
15 lut 19:15
iteRacj@:
zapewne autor oznaczył je
trzy białe, jedna czarna {c3, b1}
dwie białe, dwie czarne {c2, b2}
trzy czarne, jedna biała {c3, b1}
15 lut 19:17
iteRacj@:
teraz spróbuj wypisać zdarzenia elementarne sprzyjajace zdarzeniom
A− co najmniej dwie wylosowane kule są czarne
B− dokladnie dwie wylosowane kule są czarne
C− żadna wylosowana kula nie jest czarna
15 lut 19:19
Krzysiek60: Przyjrzalem sie lepiej odpowiedzi
Wiec autor pisze tak
Za zbior zdarzen elelemntarnych mozna przyjac
zarowno zbiory kul wyjetych z urny jak i zbiory kul pozoztalych
Wygodniejszse jest to ostatnie . Po dokonaniu losowania w urnie zostaja dwie kule
Zbior zdarzen elememtarnych Ω= {ω={x,y}} gdzie {x,y} jest zbiorem kul pozostalych w urnie
{x,y} moze byc dowolnym dwuelementowym podzbiorem zbioru 6 kul w urnie
Oznaczmy biale kule b
1 b
2 b
3 czarne c
1c
2c
3
A= Ω−{{c
1c
2},{c
2c
3},{c
1c
3}}
B juz napisalem i C=0 wiadomo dlaczego
Tyle mam odpowiedzi
15 lut 19:25
iteRacj@:
To odwrotny sposób niż ja zapisałam, u mnie były wzięte te wyjęte kule, więc to co pisałam
wcześniej nie jest już potrzebne.
I kule są w tym rozwiązaniu rozróżnialne, to też inaczej.
| | | |
Ale jak już tak liczymy, to OK, taka Ω= | jest OK |
| | |
15 lut 19:33
iteRacj@:
z tym, że podając odpowiedź do B 17:43 korzystasz z wyjętych kul a nie pozostawionych
15 lut 19:37
iteRacj@:
musisz wybrać jakiś sposób wyznaczenia zdarzeń elementarnych i konsekwentnie się go
trzymać, to nie mogą raz byc wyjęte, a raz pozostawione w urnie kule
15 lut 19:39
Krzysiek60: czyli bedzie 15 takich podzbiorow dwuelelmtowych
Sprobuje je sobie wypisac
b1c1
b1c2
b1c3
b2c1
b2c2
b2c3
b1b2
b1b3
b2B3
c1c2
c1c3
c2c3
Tyle znalazlem wiec jeszce gdzies zginely 3
15 lut 19:43
iteRacj@:
zginęły bo elementy nie mogą się powtarzać
15 lut 19:46
XD:
15 lut 19:50
Krzysiek60: XD
iteRacj@ to jak to mam zapisac ze bedzie w sumie ich 12 ?
15 lut 19:54
iteRacj@: to brawo dla mnie to słuszne, bo elenemty zginęly gdzie indziej
zabrakło trzech
b3c1
b3c2
b3c3
w sumie piętnaście
15 lut 20:13
iteRacj@:
teraz zdarzenia elementarne spośród wypisanych już piętnastu

sprzyjające
zdarzeniu A − co najmniej dwie wylosowane kule są czarne,
czyli w urnie mają zostać albo dwie białe albo biała i czarna
b
1 b
2
b
1 b
3
b
2 b
3
b
1 c
1
b
2 c
1
b
3 c
1
b
1 c
2
b
2 c
2
b
3 c
2
jest ich dziewięć
15 lut 20:37
Krzysiek60: Wtedy A= 12 zdarzen elementarnych .
15 lut 20:38
Krzysiek60: ma byc 9 zdarzen elementarnych . Przepraszam
15 lut 20:40
iteRacj@: dzisiaj jest dzień w którym cały czas sie mylę! nie powinnam sie za to brać, ale dokończę
juz poprawiam:
A − w urnie mają zostać albo dwie białe albo biała i czarna:
to co wypisałam +
b1 c3
b2 c3
b3 c3
w sumie dwanaście
B − dokładnie dwie wylosowane kule są czarne,
czyli w urnie mają pozostać biała i czarna
b1 c1
b2 c1
b3 c1
b1 c2
b2 c2
b3 c2
b1 c3
b2 c3
b3 c3
jest ich dziewięć
15 lut 20:47
Krzysiek60: Nic nie szkodzi poprawilem sobie .
Jutro juz o turnieju szachowym wstawie .
15 lut 20:53
iteRacj@:
i ostatnia możliwość wylosowano trzy kule białe i jedną kulę czarną,
czyli w urnie mają pozostać dwie czarne
c1 c2
c2 c3
c1 c3
jest ich trzy
teraz wszystko sie zgadza
trzy białe, jedna czarna trzy
dwie białe, dwie czarne dziewięć
trzy czarne, jedna biała trzy
w sumie piętnaście zdarzeń, chociaż ten sposób z kulami pozostającymi w urnie wydaje mi się
bardziej skomplikowany
15 lut 20:54
Krzysiek60: Dziekuje
15 lut 20:56
iteRacj@:
nie ma za co dziękować, bo to nie było przejrzyste wytłumaczenie, dobrze, że jesteś cierpliwy
pozdrawiam
XD i proszę o wyrozumiałość
15 lut 20:59