proszę o rozwiazanie
Anna: oblicz
| | √3 | |
2sin600 − sin2470 − cos2430 = 2* |
| − ( sin2470 + cos2430 ) |
| | 2 | |
dalej nie wiem jak doprowadzić do jedynki trygonometrycznej
15 lut 15:33
Krzysiek60: Przeciez nawias to jest jedynka tryg.
15 lut 15:35
Anna: ale sin i cos nie są tego samego kąta
15 lut 15:37
Eta:
| | √3 | |
L=2* |
| −(sin247o+cos243o) = P |
| | 2 | |
15 lut 16:25
Eta:
Napisz poprawnie treść zadania: co masz obliczyć?
15 lut 16:27
Anna: treść zadania jest
oblicz
2sin600 − sin2470 − cos2430
a to nie jest tożsamość
15 lut 16:29
Eta:
A może tak jest
2sin60o −sin247o −sin243o
15 lut 16:38
Anna: właśnie nie zadanie dobrze przepisałam druga grupa miała podobne
oblicz
3 sin302 − cos2530 − sin2370
15 lut 18:31
Anna: czy można to wykonać tak
| | √3 | |
2* |
| − ( sin2470 + cos2430 ) |
| | 2 | |
cos
243
0 = cos
2(90
0 − 47
0) = − cos
247
0
czyli
| | √3 | |
2* |
| − ( sin2470 + cos2430 ) = √3 − ( sin2470 − cos2470 ) = |
| | 2 | |
i co dalej
15 lut 20:30
Anna: pomyliłam
cos2430 = cos2(900 − 470) = sin2470
2*U{P3}}{2} − ( sin2470 + cos2430 ) = √3 − ( sin2470 + sin2470 ) =
√3 − 2sin2470
i co dalej
15 lut 20:39
Eta:
Nic .......... pozostaje jedynie odczytać z tablic sin47o≈ .........
15 lut 20:49
Anna: dziękuję tak też myślałam
15 lut 21:43
Eta:
15 lut 21:56