matematykaszkolna.pl
ważniak Mariusz: Próbowaliście pomarudzić na ważniaka ? Odpowiadają na to marudzenie ? Zdaje mi się że zauważyłem kilka błędów na ich stronie i ciekawy jestem czy zareagują http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=MN05 W powyższym artykule napisali coś o eliminacji Gaussa Zauważyłem u nich kilka błędów w pseudokodzie a poza tym mam wątpliwości co do tego czy kod napisany na podstawie ich pseudokod jest optymalny Poza tym uważam że ich artykuł jest niedokończony bo rozkład LU=PA działa tylko dla układów oznaczonych Wydaje mi się że powinni uzupełnić swój artykuł o sprowadzanie macierzy prostokatnej do macierzy schodkowej zredukowanej gdzie produktem ubocznymi takiej procedury będzie np rząd macierzy W szkole uczą rozwiązywać układy równań w tn sposób 1. Obliczenie rzędów macierzy głównej i rozszerzonej i sprawdzenie czy są równe 2. Sprowadzenie układu równań do postaci Cramera 3. Rozwiązanie układu równań w postaci Cramera ulubioną metodą Zastanawiałem się jak powyższy sposób zapisać w języku programowania Z punktem 3. bym sobie poradził Na ważniaku czy w Numerical Recipes ograniczają się do układów oznaczonych
15 lut 14:42
XD: XD
15 lut 19:41
XD: Nikt nie zareaguje na twoje majaki jak nie możesz wyklepac kodu to trudno daj se spokoj znajdz sobie łatwiejsze zadanie np rozwiązywanie równania liniowego
16 lut 12:19