Zdarzenia elementarne
Krzysiek60: Trzy kule : biala ,czerwona i czarna wrzucono na chybil trafil do dwoch szufad oznaczonych
cyframi 1 i 2
Wypisz wszystkie mozliwe rozmieszcenia gtraktujac te rozmieszczenia jako zdarzenia
elementarne
a) wypisz wszystkie zdarzenia elementarne sprzyjajace zdarzeniom
A− jedna szuflada jest pusta
B− zadna szuflada nie ejst pusta
C− szuflada nr 1 jest pusta
b) wypisz wszystkie zdarzenia elementarne sprzyjajace zdarzeniom
(AUB A∩B A∩C (AUB)' (BUC)"
15 lut 14:36
Krzysiek60: Wszystkie mozliwe roznieszczenia zrobilem w tabeli
nr 1 nr 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
B Cz C pusta
B Cz C
B Cz C
B C Cz
Cz C B
Cz B C
C B Cz
Pusta B Cz C
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
15 lut 14:49
Krzysiek60: W ksiazce jest rozwiazanie ale go nie rozumiem
Omega = {ω= (k,l,m)} gdzie k,l, m oznaczaja numery szuflad do ktorych wrzucono kule biala
czerwona i czarna (klm=1 lub 2
Przeciez mogl napisac kl skoro dwie szuflady a tak ten zapis sugeruje jakby byly 3 szuflady
A={(1,1,1),(2,2,2) }
B=Omega −A nie wiem jak zapisal w ogole Omege
C= (2,2,2)
czy to rozwiazanie moze ktos wyjasnic dokladnie ?
15 lut 14:57
ite:
(2,2,2)
oznacza kula biała w szufladzie nr 2,czerwona w szufladzie nr 2, czarna w szufladzie nr 2
(2,1,1)
oznacza kula biała w szufladzie nr 2,czerwona w szufladzie nr 1, czarna w szufladzie nr 1
15 lut 15:22
Krzysiek60: Powitac pięknie

To jak w takim razie bedzie wygladac Omega ?
15 lut 15:25
ite:
kule są rozróżnialne i ustawione w kolejności, wg kolorów,
pierwsza liczba w ciągu wskazuje numer szuflady do której jest włożona kula czerwona
druga liczba w ciągu wskazuje numer szuflady do której jest włożona kula biała
trzecia liczba w ciągu wskazuje numer szuflady do której jest włożona kula czarna
15 lut 15:25
ite:
Ω ={(1,1,1), (1,1,2), (1,2,2), ...., (2,2,2)}
15 lut 15:27
ite:
|Ω| ilość takich ciągów
|Ω| = 32
15 lut 15:29
Krzysiek60: To w takim razie powiedz mi co z moim rozpisaniem tej tabelki ?
15 lut 15:30
ite: poprawka!
|Ω| = 23=8
15 lut 15:30
Krzysiek60: Bo u mnie wyszlo 16 ciagow .
15 lut 15:31
ite:
w tabeli masz 8 sytuacji i to się zgadza z 15:30
zawsze się mylę przy tych potęgach
szuflada 1 szuflada 2 u autora podr.
B Cz C pusta (1,1,1)
B Cz C (2,1,2)
15 lut 15:35
ite:
a) wypisz wszystkie zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzeniom
A− jedna szuflada jest pusta (1,1,1) oraz (2,2,2)
spróbuj wypisać
B− żadna szuflada nie jest pusta
15 lut 15:39
Krzysiek60: Wiesz bo ja szuklaem gdzie bedzie 0
ja myslalem z e pusta to bedzie 0 0 0
np
B Cz 0 w nr 1 a 0 ,0 C w nr 2
zaraz to sobie przepisze do zeszytu tylko muszse sobie napalic w domu .
Potem wstawie nastepne zadanie .
Dziekuje CI ślicznie . za pomoc
15 lut 15:42
Krzysiek60: Do A − (1, 1 1) to jest z e szuflada nr 2 jest pusta
(222) to jest ze szuflada nr 1 jest pusta
B= wedlug mnie to bedzie OMega czyli zbior wszystkich zadarzen eleemntarnych pomiejszony o
(1,1,1) i ((2,22)
15 lut 15:46
ite:
dokładnie tak, A − (1,1,1) wszystkie kule trafiły do szuflady nr 1→ druga szuflada jest pusta
B też się zgadza
15 lut 15:50