funkcja i przediały
nowy: 1. Pewna funkcja ma pierwszą pochodną dodatnią na przedziale (3;5) oraz ujemną na przedziale
(5;7). Co można powiedzieć o tej funkcji?
2. Pewna funkcja ma drugą pochodną dodatnią na przedziale (3;5) oraz ujemną na przedziale (5;7)
i jest ciągła na przedziale (3;7). Co można powiedzieć o tej funkcji?
15 lut 14:24
Janek191:
1) f jest rosnąca w ( 3, 5) i malejąca w ( 5, 7).
15 lut 15:33
Janek191:
2) Wykres funkcji y = f(x) jest krzywą wypukłą w ( 3, 5) i krzywą wklęsłą w ( 5, 7).
W x = 5 krzywa ma punkt przegięcia.
15 lut 15:37
piotr: W x = 5 krzywa może nie mieć punktu przegięcia
15 lut 17:53