Granica
Satan: Nie wiem jak wyznaczyć granicę w takim przypadku:
Ciąg rekurencyjny: a1 = √c, an+1 = √c + an, dla n ≥ 1, gdzie c jest stała i dodatnia.
Widać, że jest to ciąg rosnący, ale nie mam pomysłu jak obliczyć granicę.
15 lut 13:13
Benny: g=
√c+g
g
2=c+g
Δ=1+4c
| | 1−√1+4c | |
g1= |
| , odpada, bo liczba ujemna |
| | 2 | |
| | 1+√1+4c | |
g2= |
| − szukana granica |
| | 2 | |
15 lut 13:22
Satan: Rozumiem, pierwszy raz się zetknąłem z granicą dla ciągu rekurenycjnego, ale już widzę, o co
chodzi. Dziękuję
Benny
15 lut 13:28
Adam: Niekoniecznie granicę skończoną posiada
15 lut 14:24
jc:
Niech g będzie dodatnim rozwiązaniem równania g2=g+c.
c ≤ g2, a więc a1 = √c ≤ g.
Jeśli an ≤ g, to an+12 = an + c ≤ g+c = g2, a więc an+1 ≤ g.
W ten sposób pokazaliśmy, że ciąg an jest ograniczony z góry przez liczbę g.
15 lut 15:34
Satan: To zrobiłem, ograniczenie z dołu jest oczywiste. Dziękuję!
15 lut 15:45
jc: Ograniczenie z dołu jest oczywiste, ale nas nie interesuje.
15 lut 15:52
Satan: Czyli przy liczeniu granicy dla rekurencyjnego nie musimy wskazywać dolnego ograniczenia i
górnego jednocześnie? Pytam, bo tak gdzieś widziałem na internecie, więc warto się lepiej
doinformować
15 lut 15:54
Satan: Kwestia monotoniczności?
15 lut 15:54
Adam0: jeśli ciąg jest nierosnący to jest ograniczony z góry
jeśli niemalejący, z dołu
15 lut 15:57