zero w kombinatoryce
Qulka: Nr dowodu to 3 litery i 6 cyfr. Pierwsza cyfra to kontrolna w zależności od innych cyfr i
liter. Ile nr można utworzyć, jeśli pomijamy inne ograniczenia. Liter mamy 26 i żaden numer
nie zawiera 6 zer.
W odpowiedziach jest 263(105−1) ale przecież skoro ta jedna to kontrolna to nie może być
zawsze zerem jak litery się zmieniają więc chyba powinno być 263•105 −1 ?
15 lut 10:19
kochanus_niepospolitus:
nie bardzo rozumiem kwestię tej cyfry kontrolnej
zapewne odrzucasz wszystkie kombinacje:
LLL 000000
ABC 000000
itd.
15 lut 10:26
Qulka: ale na tę jedną cyfrę jest jakiś algorytm i nie może być ABC000000 i LLL000000 skoro kontrolna
zależy zarówno od liter jak i cyfr
15 lut 10:29
Qulka: dokładna treść zadania
http://prntscr.com/if0ava
cyfra kontrolna to
np w Peselu ostatnia cyfra, która jest cyfrą jedności sumy wszystkich poprzednich i jak
zmienisz jedną to ona się też zmieni
15 lut 10:31
kochanus_niepospolitus:
Dlatego mi to podpada.
W zadaniu generalnie odrzucają sytuację pięciu 0 dla każdej kombinacji liter.
Czemu? Tego nie wiem.
15 lut 10:31
Qulka: czyli dobrze myślę że mają błąd w odpowiedzi
15 lut 10:36
kochanus_niepospolitus:
a widzisz ... treść jest trochę szersza niż podałeś
więc nie ma mieć 6 zer to rozumiem dlaczego taka odpowiedź jest w odpowiedziach ... ale trzeba
sprawdzić kiedy trzy litery (którym przypisuje się wartości liczbowe) będą generować wraz z
pięcioma zerami cyfrę 0
15 sekund w internecie i już mamy zasadę.
Wynika z niej, że aby wyszło XXX 000000 litery muszą spełniać taki oto warunek:
(L1* 7 + L2*3 + L3*1) (mod 10) = 0
Gdzie literom przypisuje się liczbę w następujący sposób:
A=10
B=11
....
Z = 35
15 lut 10:36
15 lut 10:37
kochanus_niepospolitus:
Ale Twoja odpowiedź także nie jest prawidłowa
15 lut 10:37
kochanus_niepospolitus:
Więc odpadają chociażby:
AAA
KKK
UUU
ABH
ABR
ALH
ALR
AVH
AVR
KBH
KBR
KLH
KLR
KVH
KVR
I dużo innych
15 lut 10:44
Qulka: ale tak bez dodatkowej wiedzy z netu czytając tylko treść to się nie da rozwiązać

czyli na
pewno nie spotka się go na sprawdzianie
15 lut 10:48
kochanus_niepospolitus:
Tak naprawdę ... to odpadnie nam więcej niż 2*262 (dwie litery wybieramy sobie 'dowolnie'
trzecią wybieramy tak by suma była podzielna przez 10 −−− a że liczb jest 26, to przynajmniej
2 takie liczby zawsze będą istniały).
15 lut 10:48
Qulka: no to oni byli bliżsi dobrej odpowiedzi niż ja

ale tak z zaskoczenia po przeczytaniu zadania
jedynie mogłAm powiedzieć że na pewno nie ich odpowiedź
15 lut 10:57
PW: Myślę, że jest dobrze. Tak naprawdę numer dowodu składa się z 3 liter i 5 cyfr.
Do tego dołączana jest po literach cyfra kontrolna − dla danego numeru dowodu jest obliczana na
jeden sposób wedle jakiegoś algorytmu, przy okazji wiemy że dla ciągu trzech liter i 5 zer
cyfra kontrolna nie bywa zerem).
Od liczby 263.105 wszystkich możliwych układów "3 litery i pięć cyfr z cyfrą kontrolną"
należy odjąć liczbę tych, które zawierają niedopuszczalny układ "3 litery i 5 zer z cyfrą
kontrolną 0", czyli 233.
233.105−233=233(105−1).
15 lut 10:59
PW: Pomyliłem się i napisałem 233 zamiast 263.
15 lut 11:05
kochanus_niepospolitus:
PW
najpierw piszesz 263
a później 233
15 lut 11:07
kochanus_niepospolitus:
Chcesz powiedzieć, że AAB 00000 także generuje cyfrę kontrolną 0

Taki układ wygeneruje przecież 1.
Natomiast ABA 00000 wygeneruje 3.
15 lut 11:08
kochanus_niepospolitus:
A liczba kontrolna MOŻE być 0
chociażby AAA 00000 generuje liczbę kontrolną 0
Nawet na moim starym dowodzie mam liczbę kontrolną 0
15 lut 11:10
Qulka: ale nie ma 233 układów z zerem jako liczbą kontrolną jeśli pozostałe cyfry są 0
15 lut 11:12
Qulka: też spojrzałAm na ostatnią linijkę i wpisałAm 23
15 lut 11:14
aniabb: wracam do imiennego nicka bo nawet stali bywalcy zmieniają mi płeć
15 lut 11:16
kochanus_niepospolitus:
Zadanie to było ciekawe, ale autor popełnił błąd.
| | 263 | |
Winno się odciąć 2.6*262 = |
| |
| | 10 | |
Więc jak już to winno być:
15 lut 11:17
kochanus_niepospolitus:
odjąć miało być
15 lut 11:19
aniabb: kiedyś bywałam na forum w którym można było edytować swój post dopóki nie pojawił się kolejny
wpis

to było wygodne i przydałoby się tutaj
15 lut 11:20
PW: Nie wiedziałem, że w zadaniu jest określony algorytm generowania liczby kontrolnej (w pierwszej
wersji nie było o tym mowy). Rozumowanie bez tej wiedzy mogło być takie: od wszystkich
możliwych do wyobrażenia numerów odejmujemy te, których być nie może.
15 lut 11:22
aniabb: było że cyfra kontrolna zależy od liter (a skoro jest kontrolna to ma algorytm)
15 lut 11:25
kochanus_niepospolitus:
PW ... w pierwszej chwili tak samo myślałem ... bo to pasuje do odpowiedzi, natomiast w treści
zadania jest podane, że cyfra kontrolna zależy zarówno od cyfra jak i liter.
Nie ma natomiast podanego sposobu wyznaczania tejże cyfry kontrolnej (mówię o treści zadania).
Jednak taka treść zadania powoduje, że nie mamy prawa założyć, że dla dowolnej kombinacji liter
cyfra kontrolna będzie wynosić 0 gdy mamy pięć 0.
Dlatego mówię −−− autor zadania miał dobry pomysł, ale trochę słabe wykonanie
15 lut 11:25
aniabb: chyba że to zastrzeżenie "jeśli pomijamy inne ograniczenia" miało znaczyć że jednak algorytm
nie istnieje
15 lut 11:31
PW: aniabb, przepraszam, ale niepotrzebnie tłumaczysz, że "skoro jest kontrolna, to ma
algorytm".
Algorytmu tego nie ma w treści zadania, a więc co może zrobić rozwiązujący zadanie?
− Dopuścić wszystkie możliwości oprócz
L1L2L3000000.
Nie domyślam się algorytmu, tylko odejmuję od wszystkich możliwych do skonstruowania "numerów"
te, które na pewno nie wystąpią.
15 lut 11:39
kochanus_niepospolitus:
PW ... szczerze mówiąc to rozwiązujący winien zdać sobie sprawę że będzie trzeba odjąć od 0 do
263 takich kombinacji i napisać, że ze względu na brak zamieszczenia algorytmu nie jest w
stanie wykonać dokładnego wyliczenia liczby numerów dowodów, które będą zawierały sześć cyfr
0.
Założenie, że będą to wszystkie kombinacje L1L2L3 ... 00000 to będą
L1L2L3 0 00000 jest moim zdaniem nadinterpretacją treści zadania.
15 lut 11:44
aniabb: rozwiązujący stwierdza że jest błąd w zadaniu i nie rozwiązuje

tłumaczę się ze skrótowej formy zadania (myślałam że nie dość precyzyjnie ją podałam)
czyli odpowiedź ..zależnie od algorytmu od 26
3•10
5−1 do 26
3•(10
5−1)
15 lut 11:47
PW: Nic nie nadinterpretuję. Odejmuję te numery, które zgodnie z treścią zadania nie mogą
wystąpić.
A odejmuję od wszystkich możliwych, bo nie mam innych informacji. Autor zadania niepotrzebnie
napisał zdanie o cyfrze kontrolnej, bo to nic nie wnosi. Za to napisał, że pomijamy inne
ograniczenia − ja to rozumiem, że nie mam sie wdawać w filozofię liczenia cyfry kontrolnej,
lecz dopuścić wszystkie możliwości..
15 lut 11:54
Blee:
PW zgodnie z trescia zadania wiesz ze pierwsza cyfra jest zalezna zarowno od cyfr jak i od
liter. W jaki sposob zalezna jest tego nie wiesz. Wiec nadinterpretujesz zakladajac ze piec 0
przy dowolnych literach generuje 0.
15 lut 12:12
Blee:
Twoje rozumowanie mialoby miejsce gdybysmy mieli odjac te numery dowodu gdzie mam 0 zer
(pomijajac cyfre zalezna).
15 lut 12:20
Blee:
Gdzie mam pięć 0 ...
15 lut 12:20
Pytający:
Dla mnie przy tej treści (podanej przez Qulkę) zadanie jest zwyczajnie nierozwiązywalne. Jak
Blee słusznie zauważył, przykładowo:
□□□ 00000 // □ to dowolna litera
może generować cyfrę kontrolną różną od 0 (zależy od algorytmu, a ten nie jest podany) i wtedy
niesłusznie nie uwzględniamy tego poprawnego numeru licząc 263(105−1).
Jeśli N to liczba poprawnych numerów dowodów, to bez algorytmu można jedynie stwierdzić, że:
263(105−1)≤N≤263105
15 lut 13:52
PW: Peron na stacji Ż. ma długość 120 m. Stojąca pośrodku peronu 16−letnia córka zawiadowcy stacji
obserwowała przejeżdżający bez zatrzymania pociąg. Od momentu, gdy czoło lokomotywy minęło
początek peronu do momentu, gdy koniec ostatniego wagonu minął koniec peronu, upłynęło 8
sekund.
Z komina leciał biały dym, a pociąg miał 60 metrów długości.
Z jaką prędkością jechał pociąg, jeżeli czas przejazdu mierzyła zegarkiem kieszonkowym Moser?
15 lut 20:57