matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcjonały
Mateoo:
Czy ogarnia ktoś tutaj temat funkcjonały / rachunek wariacyjny? Potrzebuje znaleźć ekstrema funkcjonału, z obliczeniem równania ekstremali nie mam problemu, ale później trzeba sprawdzić czy druga wariacja jest określona dodatnio czy ujemnie i tu nie za bardzo wiem co zrobić. Tu link do zadania (Przykład 1, ostatni krok):
https://epodreczniki.open.agh.edu.pl/openagh-podreczniki_view.php?mode=view&categId=4&handbookId=67&moduleId=679
Tu link do wariacji funkcjonału:
https://epodreczniki.open.agh.edu.pl/openagh-podreczniki_view.php?mode=view&categId=4&handbookId=67&moduleId=676
Jak ktoś ogarnia temat byłbym wdzięczny za objaśnienie.
15 lut 01:41