Trygonometria.
pike: Trygonometria.
Jak rozwiazywac rownosci trygonometryczne bez wykresow?
Tutaj mam taki przyklad z zeszytu: cos 4x = 1/2
4x = π/3 + 2kπ v 4x = −π/3 + 2kπ /:4
x = π/12 + 1/2kπ v x = −π/12 + kπ/2
Skad sie wzielo to π/3 na poczatku?
15 lut 00:30
Adam0: cos(π/3)=1/2
15 lut 00:40
Adam0: zamiast π/3 może być dowolny kąt α dla którego cosα=1/2
15 lut 00:40
pike: I analogicznie z innymi przykladami?
15 lut 00:45
Adam0: tak
tylko miej na uwadze że do równań
sinα=sinβ oraz tgα=tgβ
pochodzi się nieco inaczej
15 lut 00:48
pike: A pomoglbys mi jeszcze w jednym przykladzie? Bo czasami jest wiecej niz 2 rozwiazania, np. 4
rozwiazania:
Wyszlo cos takiego (koniec przykladu): (x −π/4) = π − π/3 + 2kπ v
(x−π/4) = −(π−π/3) + 2kπ
I tutaj rozwiazan jest wlasnie wiecej, dlaczego?
x = 7/12π + 2kπ v x = −π/12 + 2kπ v x = 11/12 + 2kπ v x = −5/12π +
2kπ
15 lut 00:54
Qulka: a jaki był początek?
15 lut 01:02
pike: cos2 (x − π/4) = 1/4
cos (x − π/4) = 1/2 v cos (x − π/4) = −1/2
(x − π/4) = π/3 + 2kπ v x − π/4 = −π/3 + 2kπ
Dokonczenie jest wyzej.
15 lut 01:05
15 lut 01:05
Adam0: rozwiązań jest w obu przypadkach nieskończenie wiele
15 lut 01:05
pike: A mam do was pytanie jeszcze. Bo jak np. wyszedl mi sin x = −1 i dalej cos takiego: x = 3/2π +
2kπ. Wiadomo, bo sinus z 275 stopni (3/2π) wynosi −1, tylko jak moge to szybko zrobic? W
sensie, jak szybko znalezc taka wartosc?
15 lut 01:09
Qulka:
cos2 (x − π/4) = 1/4 masz więc 2 przypadki
cos (x − π/4) = 1/2 v cos (x − π/4) = −1/2
z tego masz 2 przypadki i z tego masz 2 przypadki
x − π/4=π/3+2kπ v x − π/4 = −π/3 + 2kπ v x − π/4=π−π/3+2kπ v x − π/4 = −(π−π/3) + 2kπ
15 lut 01:10
Qulka: dlatego wychodzą 4
15 lut 01:10
Qulka: szybko to na pamięć lub praktyka lub tablice lub wykresy
15 lut 01:11
pike: aaaa, ok
15 lut 01:12
Adam0: nadal trzymam przy tym że rozwiązań jest nieskończenie wiele
15 lut 01:41
Qulka: zgadzam się

4•
∞ wiele
15 lut 09:23