RR
Robb:
Równanie różniczkowe liniowe niejednorodne 4 rzędu: y''''=180x2
Odp: 12x6+C1x3+C2x2+C3x+C4
Mógłby ktoś wytłumaczyć jak do tego dojść?
wiem, że na początku robi się równanie charakterystyczne jednorodne:
r4=0
r=0 krotność=4
i co dalej?
14 lut 22:47
Benny: y
J=C
1*x
3+C
2*x
2+C
3*x+C
4
y
NJ=x
4*(Ax
2+Bx+C)
y
NJ''''=360Ax
2+120Bx+24C
| | 1 | |
360Ax2+120Bx+24C=180x2 ⇒ A= |
| B=C=0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
y=C1*x3+C2*x2+C3*x+C4+ |
| x6 |
| | 2 | |
14 lut 23:08
Adam0: całkujemy 4 razy
| | 1 | |
y=180* |
| x6+c1x3+c2x2+c3x+c4 |
| | 3*4*5*6 | |
14 lut 23:22