ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni
nino: Trójkąt równoboczny ABC jest podstawą ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ABCS,
w którym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni,
a krawędź boczna ma długość 7. Oblicz objętość tego ostrosłupa
14 lut 22:16
Eta:

a=2r
√3 , h
p=3r
| | 1 | |
Pp= |
| *2r√3*3r = 3r2√3 i H=r√3 |
| | 2 | |
Z tw. Pitagorasa : (2r)
2+(r
√3)
2=7
2 ⇒ 7r
2=49 ⇒ r
2=7 to r=
√7
P
p=21
√3 i H=
√7*
√3
| | 1 | |
V= |
| *21√3*√3*√7= 21√7 [j3] |
| | 3 | |
14 lut 22:52