Dowody i algebra.
piotrovvicz: 1. Uzasadnij, że iloczyn trzech kolejnych liczb parzystych jest liczbą podzielną przez 8.
2. Rozwiąż równanie 5x3 − 6x2 − 20x + 24 = 0.
14 lut 20:45
Benny: 1.
2k*(2k+2)*(2k+4)=2*2*2*k*(k+1)(k+2)=8*k*(k+1)(k+2)
2.
5x(x
2−4)−6(x
2−4)=0
(x
2−4)(5x−6)=0
14 lut 20:47
piotrovvicz: Możesz drugie wyjaśnić?
15 lut 11:40
Jerzy:
A czego nie rozumiesz ?
15 lut 11:42
piotrovvicz: Jak te działanie przekształciłeś?
15 lut 23:26
iteRacj@:
5x3 − 6x2 − 20x + 24 = 0 // zmiana kolejności składników sumy
5x3 − 20x − 6x2 + 24 = 0
(5x3 − 20x) − (6x2 − 24) = 0 // wyłączenie wspólnych czynników przed nawiasy
5x(x2 − 4) − 6(x2 − 4) = 0 // ponownie wyłqczenie przed nawias
(5x−6)(x2 − 4) = 0
15 lut 23:46
piotrovvicz: Dzieki wielkie za pomoc
15 lut 23:55