matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz ∫∫_D f(x,y)dxdy
delfin_pływa_delfinem:
Oblicz ∫∫
D
f(x,y)dxdy f(x,y)= xy, D: trójkąt ABC, gdzie: A(0,0) ,B(3,0) , C(0,6) f(x,y)= sin (x+y), D: y=0, y=x, x+y= \pi /2 f(x,y)= xy2, D: y=x2, x+y=2
14 lut 20:26
Mila:
a) A(0,0) ,B(3,0) , C(0,6) Prosta BC y=ax+6 i a*3+6=0⇔a=−2 y=−2x+6 granice całkowania 0≤x≤3 0≤y≤−2x+6 ∫
0
3
[∫
0
y=−2x+6
(xy)dy]dx=
1
=∫
0
3
( [
x*y
2
]
0
−2x+6
)dx=
2
1
=∫
0
3
(
x*(−2x+6)
2
−0)dx=
2
=∫
0
3
(2x
3
−12x
2
+18x) dx=
2
1
1
=[
*x
4
−12*
x
3
+18*
x
2
}]
0
3
=
4
3
2
1
27
=
*81−4*27+9*9=
2
2
====================
14 lut 22:19