4x+1 | 4x+1 | |||
∫ | = ∫ | |||
(x2+4x+5)2 | ((x+2)2+1)2 |
4*(t−2)+1 | ||
∫ | dt= | |
(t2+1)2 |
4x+1 | a1x+a0 | b1x+b0 | ||||
∫ | dx= | +∫ | dx | |||
(x2+4x+5)2 | x2+4x+5 | x2+4x+5 |
4x+1 | a1(x2+4x+5)−(2x+4)(a1x+a0) | ||
= | + | ||
(x2+4x+5)2 | (x2+4x+5)2 |
b1x+b0 | |
x2+4x+5 |
1 | 7x+18 | 7 | 1 | ||||
=− | − | ∫ | dx | ||||
2 | x2+4x+5 | 2 | x2+4x+5 |
1 | 7x+18 | 7 | 1 | ||||
=− | − | ∫ | dx | ||||
2 | x2+4x+5 | 2 | (x+2)2+1 |
1 | 7x+18 | 7 | |||
=− | − | arctg(x+2)+C | |||
2 | x2+4x+5 | 2 |
1 | ||
1=(x2+4x+5)− | (x+2)(2x+4) | |
2 |
1 | 1 | |||
4x+1=(x2+4x+5)− | (x−2)(2x+4)−8((x2+4x+5)− | (x+2)(2x+4)) | ||
2 | 2 |
1 | ||
4x+1=−7(x2+4x+5)+ | (2x+4)(−x+2+8x+16) | |
2 |
1 | ||
4x+1=−7(x2+4x+5)+ | (2x+4)(7x+18) | |
2 |
4x+1 |
| ||||||||||||
∫ | dx=∫ | dx | |||||||||||
(x2+4x+5)2 | (x2+4x+5)2 |
4x+1 | −7(x2+4x+5) | |||
∫ | dx=∫ | dx+ | ||
(x2+4x+5)2 | (x2+4x+5)2 |
1 | (7x+18)(2x+4) | ||
∫ | dx | ||
2 | (x2+4x+5)2 |
4x+1 | 1 | 1 | (7x+18)(2x+4) | |||||
∫ | dx=−7∫ | dx+ | ∫ | dx | ||||
(x2+4x+5)2 | x2+4x+5 | 2 | (x2+4x+5)2 |
1 | (7x+18)(2x+4) | |||
Całkę | ∫ | dx | ||
2 | (x2+4x+5)2 |
1 | (7x+18)(2x+4) | 1 | 7x+18 | 7 | 1 | |||||
∫ | dx=− | + | ∫ | dx | ||||||
2 | (x2+4x+5)2 | 2 | x2+4x+5 | 2 | x2+4x+5 |
4x+1 | 1 | 7x+18 | 7 | 1 | |||||
∫ | dx=− | + | ∫ | dx | |||||
(x2+4x+5)2 | 2 | x2+4x+5 | 2 | x2+4x+5 |
1 | ||
−7∫ | dx | |
x2+4x+5 |
4x+1 | 1 | 7x+18 | 7 | 1 | |||||
∫ | dx=− | − | ∫ | dx | |||||
(x2+4x+5)2 | 2 | x2+4x+5 | 2 | x2+4x+5 |
4x+1 | 1 | 7x+18 | 7 | 1 | |||||
∫ | dx=− | − | ∫ | dx | |||||
(x2+4x+5)2 | 2 | x2+4x+5 | 2 | (x+2)2+1 |
4x+1 | 1 | 7x+18 | 7 | ||||
∫ | dx=− | − | arctg(x+2)+C | ||||
(x2+4x+5)2 | 2 | x2+4x+5 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |