Pochodna
Marcin : Witajcie, mam zadanie, do którego nawet nie wiem jak zrobić, jeżeli ktoś będzie tak miły i
wytłumaczy mi krok po kroku co mam wykonać będe bardzo wdzięczny. Nie muszą być obliczenia,
wystarczy wypisanie czynności które w tego typu zadaniach musze wykonać
Zadanie. Narysuj wykres f i wyznacz jej ekstrema. W których punktach funkcja ta nie ma
pochodnych.
Mam funkcję f(x) = /x3−3x+4/
Jak mam wyznaczyć punkty w których funkcja ta nie ma pochodnej ?
PS. /.../ − wartość bezwzględna
14 lut 19:25
Benny: Pochodna tej funkcji może nie istnieć w miejscu zerowania się modułu.
14 lut 19:27
Marcin : Benny, a w jaki sposób mam sprawdzić czy pochodna w tym przypadku w punkcie x=−1 istnieje ?
14 lut 19:35
Benny: Sprawdzić czy istnieje granica ilorazu różnicowego.
14 lut 19:37
14 lut 19:38
PW:

Oj, w (−1) nie zeruje się.
To jest wykres g(x)=x
3−3x+4. Ta funkcja ma jedno miejsce zerowe (troszkę mniejsze od −2, ale
nie będzie łatwo je znaleźć).
14 lut 19:44
Benny: Nie musimy znać wartości tego pierwiastka. Bez tego też możemy określić czy istnieje tam
pochodna
14 lut 19:46
Marcin : Dziękuję

!
14 lut 20:41
PW: Jeżeli narysujemy wykres f(x)=|g(x)|, to widać, że w tym punkcie będzie "dzióbek", czyli
pochodna nie istnieje (to mało "naukowe", choć może wystarczy w takim zadaniu).
14 lut 20:48