s
asd: monotoicznosc
y'=xlnx=lnx+1
lnx+1=0
lnx=−1/e..
elnx=e−1
co powinno byc w miejscu{..}
i jakbyscie mi wytłumaczyli co robie w ostaniej linijce jak to wyliczyc ?
14 lut 19:17
asd: x=e

tak ma wyjsc czy
14 lut 19:19
Benny: Z definicji
jeśli logab=c to b=ac
14 lut 19:25
asd: czyli jaka odp ?
14 lut 19:28
14 lut 19:28
asd: czyli ta przedostatnoa lnijka wyglada tak :
lnex=−1 /elnx ?
14 lut 19:30
Benny: Skoro lnx=−1, to x=e−1
14 lut 19:30
Benny: Nie wiem co ma znaczyć ten slash.
Możesz to zrobić w taki sposób, jeśli nie podoba Ci się definicja.
lnx=−1*lne
lnx=lne−1
Korzystając z tego, że lnx jest funkcją monotoniczną:
x=e−1
14 lut 19:32
asd: a okej dzieki

ale ten komentarz z 19:30 dobrze to rozpisałem ?
14 lut 19:33
asd: slash znaczy ze obustroniie podnosimy do potegi
14 lut 19:33
asd: ?
14 lut 19:41