Rachunek prawdopodobieństwa
Jan: Rzucamy dwa razy sześcienną symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że na każdej
kostce wypadła liczba oczek podzielna przez 3 lub na każdej kostce wypadło mniej niż 4 oczka.
W ogóle tego nie widzę. Siedzę nad tym i nie wiem jak zacząć. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mnie
naprowadził

Pozdrawiam!
14 lut 18:51
Krzysiek60: Zacznij od wypisania zdarzen elelntarnych
Bedzie ich 36
{(1,1) (1,2) (1,3) (1,4) (1.5)(1,6)
{2,1) (2,2) (2,3) (2,4) (2,5) (2,6)
Reszta do Ciebie
14 lut 18:59
Eta:
Ω={(1,1) (1,2) ................... (6,6)}
|Ω|=36
A={(3,3),(3,6), (6,3), 6,6)}
B={(1,1),(1,2), (1,3) , (2,1),(2,2), (2,3),(3,1),(3,2),(3,3)}
A∩B= {(3,3)}
|A|=4, |B|=9|. |A∩B|=1
|AUB| = 4+9−1= 12
14 lut 18:59
Krzysiek60: Potem sobie podkresl i policz to co masz w zadaniu
14 lut 19:01
Jan: Oo dziękuję bardzo. Chyba zbytnio kombinowałem

chciałem to drzewkiem rozpisać itp. Już
wszystko jasne. Pozdrawiam
14 lut 19:06
Eta:
"
drzewka" w zimie spokojnie sobie śpią .....nie trzeba ich budzić
14 lut 19:09