Proszę o rozwiązanie tego zadania, jeśli jest ktoś kto to ogarnia...
Binka: Dany jest czworościan o werzchołkach: A=(4,2,0), B=(0,−4,0), C=(−3,0,0), D=(0,0,6)
a) narysować czworościan w układzie współrzędnych
b) znaleźć równianie płaszczyzny zawierającej ścianę BCD
c) znaleźć równanie prostej CD
d) obliczyć objętość czworościanu.
Mila:

A=(4,2,0), B=(0,−4,0), C=(−3,0,0), D=(0,0,6)
b) Płaszczyzna BCD:
DB
→[0,−4,−6]
DC
→[−3,0,−6]
n
→=[0,−4,−6] x [−3,0,−6]=[24,18,−12] wektor normalny pł.
n
→|| [4,3,−2]
BCD:
4*(x−0)+3*(y−0)−2*(z−6)=0
4x+3y−2z+12=0
c) prosta CD, C=(−3,0,0)
CD
→=[3,0,6] wektor kierunkowy prostej
x=−3+3t
y=0+0*t
z=0+6t , t∊R
d) spróbuj sama, dasz radę?