matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
SooJin:
Korzystając z definicji oblicz pochodną funkcji f(x)=(x+1)
2
w punkcie x
0
> 0
14 lut 17:51
Blee:
f(x+h) − f(x)
(x+h+1)
2
− (x+1)
2
lim
h−>0
= lim
=
h
h
x
2
+ 2xh + 2h + 2x + h
2
+ 1 − x
2
− 2x − 1
= lim
=
h
2xh + 2h + h
2
= lim
= lim (2x + 2 + h) = 2x + 2
h
gdzie x>0
14 lut 18:13