Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny
Maturzysta2018: Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny, którego suma długości wszystkich krawędzi wynosi
L.
Oblicz, jakie muszą być długości krawędzi, aby pole powierzchni bocznej było największe.
Mam na razie:
L=6a+3h
3h=L−6a
Ppb= 3ah= 3a(L−6a)= 3aL−18a2
Co dalej, bo szczerze mówiąc zgłupiałem?
14 lut 17:51
14 lut 18:06
Maturzysta2018: Dobra, źle już zacząłem robić w momencie podstawiania
14 lut 18:18
Mila:

L=6a+3h
L−6a=3h
P
b=3a*h=a*(3h)
P
b(a)=a*(L−6a)=L*a−6a
2 parabola skierowana w dół
P
b(a) przyjmuje największą wartość w wierzchołku paraboli
| | 1 | | 1 | | L | | 1 | |
wtedy h= |
| L−2aw= |
| L−2* |
| = |
| L |
| | 3 | | 3 | | 12 | | 6 | |
odp.
Posprawdzaj rachunki.
14 lut 18:20
Maturzysta2018: Dziękuję bardzo Mila! Wszystko rzetelnie i dokładnie.
Jak zwykle w formie. Jeszcze raz dzięki
14 lut 18:49
Mila:
14 lut 19:06