ciągi
nwm: Dla jakich wartości parametru a równanie a+asinx+asin
2x+asin
3x+...=sinx−0,5 gdzie lewa strona
równania jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego, ma rozwiązania rzeczywiste?
Zrobiłam to tak, że
sinx=t te <−1;1>
| | a | |
równanie po przekształceniu ma postać |
| =sinx−0,5 −> 2t2−3t+1+2a=0 |
| | 1−sinx | |
założenia:
| | 1 | |
delta>=0 z tego wychodzi, że a<= |
| |
| | 16 | |
| 3−√1−16a | |
| >=−1 z tego mi wyszło, że a>=−3 |
| 4 | |
| 3+√1−16a | |
| <=1 i tu mi coś zgrzyta bo wychodzi, że a>0, a odpowiedz końcowa jest |
| 4 | |
| | 1 | |
ae(−3; |
| > tu też nie wiem dlaczego nawias z lewej strony jest otwarty, skoro t e <−1;1>? |
| | 16 | |
14 lut 17:45
nwm: ktoś,coś?
14 lut 18:25
Jerzy:
t ∊ (−1;1)
14 lut 18:33
Adam0: Jerzy, jest jeden kłopot
dla a=0 warunek ten nie musi być spełniony
14 lut 18:41
nwm: Dobra z przedziałem już wiem, bo nie uwzględniłam q, ale o co chodzi z tym, że a>0. Ktoś umie
wytłumaczyć?
14 lut 19:57