całkowanie przez części
bigotka: Witam, czy mógłby ktoś wyjasnic i pokazac krok po kroku jak wycałkowac ten przyklad przez
części?
Nie mogę się doliczyć i nonstop się zapętlam.
∫(4x2−6)lnxdx
Za u podstawiam lnx, za v' 4x2−6, czy to dobrze?
14 lut 16:17
Blee:
dobrze
| | 4x3 | | 4x3 | |
∫(4x2−6)lnx dx = ( |
| − 6x)lnx − ∫ ( |
| − 6x)/x dx = |
| | 3 | | 3 | |
| | 4x3 | | 4x3 | | 4x3 | |
= ( |
| − 6x)lnx − ∫(4x2/3 − 6) dx = ( |
| − 6x)lnx − |
| + 6x |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
14 lut 16:20
bigotka: Jeszcze jedna całka w której się zapętliłam...

∫cosx*e
x
Nie wiem gdzie robie błąd, ale non stop zapętlam się w tym, ze na zmianę wychodzi mi cosx lub
sinx w całkach.
14 lut 16:28
Blee:
całkujesz dwukrotnie przez części
i otrzymujesz:
∫excosx dx = ... coś ... − ∫ ex * cosx dx
przerzucasz całke na lewą stronę
obie strony dzielisz przez dwa i masz wynik
14 lut 16:43
bigotka: Dzięki, nie spodziewałabym się takiego sposobu rozwiązania.
14 lut 16:44