Znajdź n
123321: Znajdź n wiedząc, że:
14 lut 14:56
123321: no tam w a) to wiadomo wychodzi ze 3 ale jak b zrobic?
14 lut 15:08
Pytający:
b) n≥3
| n! | | n! | |
| − |
| =0 |
| 2!(n−2)! | | 3!(n−3)! | |
2!(n−2)!=3!(n−3)!
2!(n−3)!(n−2)=2!3(n−3)!
n−2=3
n=5
Albo prościej:
| | | | | | | |
= | ⇒ k=2 ⋀ n−k=3 ⇒ n=5 // bo | = | |
| | | | |
14 lut 15:19
Blee:
| n! | | n! | |
| = |
| |
| 2!*(n−2)! | | 3!*(n−3)! | |
czyli n−2 = 3 −> n = 5
14 lut 15:21
PW: a) Wiadomo, że
| | | |
= | , wobec tego równanie ma postać |
| | |
i definicja:
| | n! | | n! | |
|
| = |
| |
| | 2!(n−2)! | | 1!(n−1)! | |
2(n−2)!=(n−1)!
2=n−1
n=3
14 lut 23:36
Adam0: symbol Newtona dla naturalnych n, a, b≤n ma tą własność, że
| | | |
= | tylko w dwóch przypadkach |
| | |
1. a=b
2. a=n−b
14 lut 23:41