mat
mat:
Korzystajac z pewnego generatora liczb losowych wygenerowano n=10 liczb zgodnie z rozkladem
geometrycznym a wiec rozkladem dyskretnym o gestosci postaci pk=pk(1−p), k=1, 2, ...; p∊ (0,
1).
Mam rozumiec, ze rozklad geometryczny ma wzor pk=pk(1−p) ?
14 lut 12:47
Blee:
a nie przypadkiem p
k = p
k−1*(1−p)
14 lut 12:50
Blee:
Pk −−− prawdopodobieństwo sukcesu/porażki w k'tej próbie
14 lut 12:50
mat:
No wlasnie nie wiem.
Moze jeszcze ktos sie wypowie.
14 lut 13:49
14 lut 15:47
mat: Dziekuje
14 lut 21:21
mat:
A jakby k zaczynalo sie od 0 to moze byc?
14 lut 23:19
Pytający:
∑k=0∞(pk(1−p))=∑k=1∞(pk−1(1−p))=1, więc jest ok, ale trzeba by odpowiednio
interpretować dany rozkład:
// p − prawdopodobieństwo jakiegoś ustalonego zdarzenia w każdej próbie (niech to będzie
sukces)
// (1−p) − prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego do powyższego (niech to będzie porażka)
// "sukces" można zamienić z "porażką"
• f(k)=pk(1−p), k∊ℕ∪{0} // wtedy f(k) to prawdopodobieństwo, że w k pierwszych próbach będzie
sukces (pk), i że w (k+1)−szej próbie będzie porażka. Jest to prawdopodobieństwo pierwszej
porażki w (k+1)−szej próbie.
• f(k)=pk−1(1−p), k∊ℕ+ // wtedy f(k) to prawdopodobieństwo, że w (k−1) pierwszych próbach
będzie sukces (pk−1), i że w k−tej próbie będzie porażka. Jest to prawdopodobieństwo
pierwszej porażki w k−tej próbie.
15 lut 13:19