Równanie wielomianowe z modułem
Ala: Rozwiąż równanie:
a) |x3 − x2| = x
b) |8x3 − 1| = x − 8x2
Bardzo proszę o rozwiązanie krok po kroku, łopatologicznie, jak dziecku. Radzę sobie ogólnie z
rownaniami
Z modułem, ale jak są dwa x w module za chiny nie wiem jak to ugryźć 😢
14 lut 09:29
kochanus_niepospolitus:
|x3−x2| = x
|x2|*|x−1| = x
x*|x−1| = x
x = 0 ∨ |x−1| = 1
14 lut 09:32
kochanus_niepospolitus:
(b)
na przypadki
8x
3 − 1 = x − 8x
2
8x
3 + 8x
2 − x − 1 = 0
8x
2(x+1) −(x+1) = 0
(8x
2 − 1)(x+1) = 0
(2
√2x − 1)(2
√2x + 1)(x+1) = 0
czyli:
| | √2 | |
x = |
| (to jest mniejsze od 1/2 −−− odpada) lub |
| | 4 | |
| | √2 | |
x = − |
| (ujemne − więc odpada) lub |
| | 4 | |
x = −1 (ujemne − więc odpada)
2) 8x
3 < 1 −> x < 1/2
−8x
3 + 1 = x − 8x
2
−8x
3 + 8x
2 − x + 1 = 0
−8x
2(x−1) −(x−1) = 0
−(8x
2+1)(x−1) = 0
czyli:
x = 1 (większe od 1/2 −−− odpada)
Odp: Brak rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych.
14 lut 09:37
Ala: Odpowiedź to x=0 (i to się zgadza) ale druga to x=1+√52 to skąd ta druga? (Odpowiedzi z
książki)
14 lut 09:38
Ala: Do podpunktu a
14 lut 09:39
kochanus_niepospolitus:
sprawdź jeszcze raz czy dobrze sprawdzasz odpowiedzi do zadania
14 lut 09:41
Ala: Tak, na pewno
14 lut 09:42
kochanus_niepospolitus:
kuźwa ... ja błąd popełnilem
14 lut 09:42
kochanus_niepospolitus:
pomiędzy drugą a trzecią linijką błąd popełniłem
14 lut 09:43
kochanus_niepospolitus:
bo 'zjadłem' 2
14 lut 09:43
PW: a) Liczba x
0=0 jest rozwiązaniem, co jest oczywiste.
Jeżeli x<0, to rozwiązań nie ma (lewa strona jest z definicji nieujemna, a prawa ujemna).
Szukamy więc dalszych rozwiązań tylko dla x>0.
|x
2(x−1|=x
Ponieważ x
2>0, mamy
x
2|x−1|=x
x |x−1| = 1
Dla x∊(0,1)
x(−x+1)=1
−x
2+x−1=0
Δ<0 − rozwiązań nie ma.
Dla x≥1
x(x−1|)=1
x
2−x−1=0
Δ=5, a więc dodatnie rozwiązanie to
| | 1+√5 | |
Odp. Równanie ma 2 rozwiązania: x0=0 lub x1= |
| . |
| | 2 | |
14 lut 09:45
Ala: W sensie gdzie?
14 lut 09:46
Ala: A skąd 1 w 7 linijce?
14 lut 09:48
Ala: X|x−1| = 1 ?
14 lut 09:49
kochanus_niepospolitus:
podzielił obustronnie przez x
14 lut 09:50
Ala: A, ok, dzięki wielkie 😊
14 lut 09:51