Równanie wielomianowe z modułem
Ala: Rozwiąż równanie:
a) |x3 − x2| = x
b) |8x3 − 1| = x − 8x2
Bardzo proszę o rozwiązanie krok po kroku, łopatologicznie, jak dziecku. Radzę sobie ogólnie z
rownaniami
Z modułem, ale jak są dwa x w module za chiny nie wiem jak to ugryźć 😢
14 lut 09:29
kochanus_niepospolitus:
dubel
14 lut 09:33
Maciess: Nie wiem czym metoda poprawna ale wolfram wynik potwierdził.
a)
|x
3−x
2|=x
|x
2(x−1)|=x
x
2|(x−1)|=x wyrzucam x
2 przed wartość bezwzględną
Robie teraz 2 przypadki
x−1<0 ⇔ x<1
drugi przypadek x−1≥0 ⇔ x≥1
1. x<1 podstawiam jakąś wartość z tego przedziału i sprawdzam jaki znak będzie miała liczba w
module (−)
x
2(1−x)=x
−x
3+x
2−x=0
−x(x
2−x+1)=0
x=0 spełnia załozenie
2.x≥1
x
2(x−1)=x
x
3−x
2−x=0
x(x
2−x−1)=0
x=0 nie spełnia założenia
(x
2−x−1)=0
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
x1= |
| x2= |
| − spełnia założenie |
| | 2 | | 2 | |
| | 1+√5 | |
Czyli rozwiązaniami są x= |
| i x=0 |
| | 2 | |
14 lut 10:44