rownanie par kan prostej r3
Patłyk2703: | | x−x0 | | y−y0 | | z−z0 | |
jak przedstawić takie równanie prostej na postać tą kanoniczną |
| = |
| = |
| |
| | a | | b | | c | |
gdy dane mamy parametryczne:
x = 1t + 2
y = 0t + 1
z = 1t + 0
chodzi mi o to 0t, nie mogę tego dać w miejsce b w postaci kanonicznej bo wyjdzie
∞. Więc co z
tym zrobić

da się to równanie parametryczne prostej zamienić na równanie kanoniczne w ogóle?
14 lut 04:19
Patłyk2703: up
14 lut 06:37
Patłyk2703: up2
14 lut 07:42
jc: Co oznaczałoby ∞?
Umawiamy się, że w tym zapisie zero w mianowniku mówi, że w liczniku również jest zero.
14 lut 08:25
Blee:
Ale tu nie ma co sie umawiac.
y − y0 = const. = 0
14 lut 08:27
jc:
x=2+t
y=1
z=t
co odczytujemy: x−2=z, y=1.
14 lut 08:37
Lech: Ogolnie :
| | x − xo | | y − yo | | z − zo | |
Czyli : |
| = |
| = |
| |
| | a | | b | | c | |
14 lut 11:50