pochodna
minus.pl: x2*e6x+4
celem jest obliczenie pochodnej. i prosilbym o nie pisanie kasliwych komentarzy nie umiem a
chcialbym. dzieki
14 lut 02:50
Adam0: krok po kroku
(x2e6x+4)'=(x2)'e6x+4+x2(e6x+4)'
korzystamy tutaj ze wzoru
(uv)'=u'v+uv'
(x2)'=2x bo (xn)'=nxn−1
(e6x+4)'=e6x+4(6x+4)'
tutaj wzór
[f(g(x))]'=f'(g(x))*g'(x)
(6x+4)'=(6x)'+(4)'=6(x)'+4(1)'
(x)'=1 bo (xn)'=nxn−1
(1)'=1 z tego samego powodu, i 1=x0
podstawiając mamy ostatecznie
(x2e6x+4)'=2xe6x+4+6x2e6x+4
14 lut 03:01
minus.pl: dziekuje serdecznie
14 lut 03:09
minus.pl: dobrze a kiedy mam obliczyc pochodna z takiej funkcji eln (√x) to wzoru numer 2 powinienem
uzyc 2 razy tak?
14 lut 03:24
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | eln(√x) | |
f'(x) = eln(√x)* |
| * |
| = |
| |
| | √x | | 2√x | | 2x | |
14 lut 11:33