proszę o sprawdzenie
Patłyk2703: proszę o sprawdzenie, algebra:
rzecz się ma proszę Państwa tak:
| 2 0 0 |
100
| 3 1 −1|
| 3 −1 0|
to jest macierz i chcemy ją sobie policzyć do potęgi setnej.
ok, liczym wartości własne, które wychodzą −1, 2 i 2.
liczę wektor własny dla −1, proste, wychodzi (0,1,1)
teraz mamy te przypadki 2 i 2, są 2 takie same wartości własne, wiadomo, wektory własne mają
być niewspółliniowe.
mogę sobie dobrać v
2=(1,3,0) zgadza się, bo po policzeniu generalnie współczynników wektora
własnego dla wartości 2, mamy równanie płaszczyzny 3x−y−2z=0
mogę sobie dobrać v
3=(0,−2,1) , dla 3x−y−2z=0 też to pasuje
| | 3 | |
ale mam pytanie, czy mogę sobie np. wziąć v2=(1,1,1) , a v3=(1,0, |
| ) ? są |
| | 2 | |
niewspółliniowe, też takie rozwiązanie będzie w porząsiu? Ogólnie dużo będzie takich
kombinacji wektorów, mogę sobie dobrać dowolne niewspółliniowe?